czwartek, 19 listopada 2015

Rogaliki z owocową marmoladą

Przepadam za ciastami z kremem, ale nie zawsze znajdujemy czas na to, by spędzić pół dnia w kuchni na przygotowywaniu piętrowego tortu. W chwilach, kiedy jednak ochota na słodkości jest na tyle duża, że nie sposób zaspokoić je pysznościami z cukierni, ratunkiem są domowe rogaliki drożdżowe. 


Składniki: 
- 1 kg mąki, 
- 5 łyżek cukru, 
- 2 opakowania cukru wanilinowego,
- szklanka mleka, 
- kostka margaryny (np. Kasia), 
- 5 dużych jaj, 
- słoik dobrej, owocowej marmolady (smak wybierzcie sami, ja wybrałam wiśniową).

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dwie łyżki cukru i cukier wanilinowy. Margarynę rozpuszczamy na wolnym ogniu. Mleko lekko podgrzewamy z trzema łyżkami cukru i dodajemy poruszone drożdże, czekamy aż lekko wyrosną. Kiedy płynne składniki wystygną, wlewamy je do suchych składników i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na porcje i wykrawamy trójkąty. Na każdy z nich kładziemy po pół łyżeczki marmolady i zwijamy w kierunku przeciwległego wierzchołka. 

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni (najlepiej jest je obserwować i wyjąć z pieca wtedy, kiedy spód będzie zarumieniony, czasem trwa to nawet krócej, w zależności od piekarnika).